Ny lasyr sätter grå ton direkt på brandskyddat trä med Exterior WFX

Södra Wood Project AB lanserar ny produkt

Fotograf: Sidsel Clement


Sol, skugga och regn gör att träfasader grånar ojämnt. Med en ny lasyr som Södra Wood Project AB tillhandahåller ytbehandlas brandimpregnerat trä med Exterior WFX. Panelen får direkt en beständig grå ton och är klar att spikas upp.

 

En träfasad på ett hus som inte ytbehandlats grånar med tiden. Men förändringen från trävitt till grått tar olika tid på sig, beroende på hur sol och regn kommer åt. Vissa delar blir mer solbelyst än andra, det uppstår skuggvinklar från tak och hur regnet träffar träytorna spelar också in. Med tiden kan panelen ge ett flammigt intryck.

Södra Wood Project AB lanserar nu en ny produkt på marknaden som råder bot på detta problem.
Trä som impregnerats med Woodsafe Exterior WFX kan nu bestrykas med en lasyr, som tillhandahålls av Södra Wood Project AB. Med denna förbehandling är panelen grå vid leverans och fasaden får en jämn grå ton från början som inte påverkas av sol eller regn. Tekniken är utvecklad för trätrall men används också på fasader.

Lasyren har testats på SP.
 
- Kulörbeständigheten är minst fem år, säger Lars Broström, som är försäljningsansvarig på Södra Wood Project AB. Med hjälp av UV-ljus och vatten har SP testat lasyren i 2016 timmar vilket motsvarar fem års påverkan utomhus.
 
Resultatet är att det brandskyddade träet får den önskade gråa tonen utan några färgskiftningar. Men det handlar inte bara om grått.
 
- Lasyren finns också i svart, vitt och brunt, säger Lars. Efter behov kan man blanda in ett pigment för att få fram en önskad färg.
 
Han påpekar också att lasyren bidrar till att underhållet minimeras. Arkitekten får nu en större möjlighet att ge huset en jämn och stabil kulör från början och samtidigt uppnå ett fullgott brandskydd.


Popular post

1
Låg kunskap om...
1
Woodsafe utsett...
1
1